Lier voert de ‘dubbele pech taks’ in

Op de OCMW-raad van dinsdag 17 mei leggen de Lierse meerderheidspartijen N-VA en Open VLD een voorstel ter stemming over de hervorming van de lokale huurtoelagen. Vooral op alleenstaande Lierenaars die moeten rondkomen met een leefloon heeft deze hervorming een enorme financiële impact. Onaanvaardbaar voor Groen Lier: de partij roept de meerderheid met aandrang op om af te zien van haar plannen.

Alleenstaanden en gezinnen met een heel laag inkomen die al vier jaar of langer wachten op een sociale woning en daarom een private woning huren, komen in aanmerking voor een maandelijkse huurpremie van de Vlaamse overheid. Om het financiële leed van deze gezinnen ook gedurende de eerste vier jaar te verzachten, voorzien vele Vlaamse gemeenten – waaronder Lier – in een lokale huurtoelage.

Gezinnen in armoede in het besparingsvizier

Net deze reddingsboei ligt nu in het besparingsvizier van N-VA en Open VLD. De Lierse meerderheid stelt onder meer voor om het eigen aandeel van gezinnen in armoede die noodgedwongen huren op de private markt te verhogen tot 1/3 van het bedrag van het leefloon. Onderstaande tabel – letterlijk gekopieerd uit het voorliggende meerderheidsvoorstel – maakt duidelijk wat hiervan de gevolgen zijn:

Categorie Huidig eigen aandeel Nieuw eigen aandeel
Alleenstaande 241, euro 283,00 euro
Gezin 361,00 euro 378,00 euro

*leefloon basis april 2016

Dit betekent concreet dat alleenstaanden in Lier die moeten rondkomen met een leefloon van €850 plotsklaps geconfronteerd zouden worden met een maandelijkse extra huurkost van €42, goed voor €504 op jaarbasis. Een bedrag dus dat 5 maal hoger ligt dan de zo gecontesteerde Turteltaks. Of – om nog een vergelijking te maken – ruim 9 maal hoger ligt dan de eveneens niet onbesproken Lierse afvaltaks van €54/jaar. Voor gezinnen bedraagt de financiële schade €204 per jaar: beperkter misschien in vergelijking met alleenstaanden, maar – om het zacht uit te drukken – nog steeds ‘significant’.

Afbouw in de tijd verdubbelt de pijn

Alsof dit alles niet volstaat, willen N-VA en Open VLD de lokale huurtoelage degressief in de tijd maken. Onderstaande tabel maakt dit duidelijk:

Periode Bedrag
1e jaar 100%
2e jaar 75%
3e en 4e jaar 50%
5e jaar 0 – recht op Vlaamse huurpremie

 

Deze extra besparingsmaatregel verdubbelt de pijn voor gezinnen in armoede net op een moment dat ze al 3 of 4 jaar wachten op een sociale huurwoning.

Eén zeer representatief voorbeeld maar om aan te tonen hoe grotesk de gevolgen van deze hervormingsplannen zijn.

Sonia is een alleenstaande vrouw die na haar echtscheiding moet rondkomen met een leefloon van €850/maand. Omdat de wachtlijsten voor een sociale huurwoning in Lier oplopen tot 6 (!) jaar, is ze aangewezen op de private markt waar ze een appartementje vond voor €500/maand.

Vandaag zou Sonia een lokale huurtoelage ontvangen van €259 (€500 – €241 eigen aandeel). Indien de besparingsmaatregelen omtrent de lokale huurtoelage worden doorgevoerd, dan daalt de maandelijkse huurtoelage voor Sonia tijdens haar eerste jaar op de wachtlijst van een sociale huurwoning tot €217. Het hek is pas helemaal van de dam vanaf het moment dat Sonia al 3 of 4 jaar wacht op een sociale huurwoning: haar lokale huurtoelage daalt dan tot €123,64/maand (het minimumrecht gebaseerd op het bedrag van de Vlaamse huurpremie).

In vergelijking met vandaag zou Sonia tijdens haar 3de en 4de jaar op de wachtlijst van een sociale huurwoning maandelijks dus liefst (€259 – €123,64 =) €135,36 minder ontvangen. Dit betekent concreet dat Sonia op dat moment verondersteld wordt om – na aftrek van de haar eigen bijdrage in de huurkosten van €376,36 – rond te komen met een maandelijks inkomen van (€850 – €376,36 =) €473,64. Met dat bedrag moet ze niet enkel eten en drinken kopen. Ze moet er ook gas en elektriciteit, kleding, het openbaar vervoer, huishoudelijke producten, een telefoonabonnementje etc. van betalen. Om van de Vlaamse Turtel- en lokale afvaltaks nog maar te zwijgen.

Indien de hervorming van de lokale huurtoelage onverkort wordt doorgevoerd, wordt Sonia met andere woorden veroordeeld tot extreme armoede. Dit is geen loze bewering van een lokale oppositiepartij, maar een feitelijke vaststelling die elke armoede-expert en/of ervaringsdeskundige ronduit zal bevestigen.

Dubbele Pech Taks

Groen Lier luidt dan ook de alarmklok. “Deze besparingsmaatregel treft uitsluitend de meest kwetsbare Lierenaars en vormt een bijkomende financiële strop rond de hals van mensen die nu reeds niet meer weten hoe het hoofd nog langer boven water te houden”, aldus Groen-raadslid Geert Marrin.

Groen Lier bestempelt deze maatregel als een ‘Dubbele Pech Taks’: “De beleidslogica achter een lokale huurtoelage, is dat een lokale overheid zich – terecht – schaamt dat gezinnen in armoede als gevolg van onaanvaardbare lange wachtlijsten zovele jaren moeten wachten op een sociale en dus betaalbare huurwoning. Alsof die ‘pech’ nog niet volstaat, hebben de meest kwetsbare gezinnen in Lier nu ook de ‘pech’ dat net de lokale huurtoelage onder besparingsvuur komt te liggen. Een ‘Dubbele Pech Taks dus”, besluit Geert Marrin die N-VA en Open VLD met aandrang vraagt om af te zien van haar plannen.

Contact:

Geert Marrin (OCMW-raadslid Groen Lier)

0474 66 33 78

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: