Volgens Groen, CD&V, Lier&Ko en sp.a verdient ‘Leefbaar Lier’ een kans

Gisteren lazen we in de krant dat N-VA ronduit tegen het voorgestelde mobiliteitsplan van Lier Woonplezier is. Met dit gezamenlijk communiqué willen Groen, CD&V, Lier&Ko en sp.a het overleg over Leefbaar Lier alle kansen geven.

Afgelopen maandag stelde het bewonersplatform Lier Woonplezier haar nieuwe mobiliteitsplan voor. ‘Leefbaar Lier’ bevat een reeks uitgebalanceerde voorstellen die tegemoet komen aan het bereikbaar houden van onze stad, die een antwoord helpen geven op de groeiende leegstand van Lierse handelszaken, een boost kunnen geven aan de economische activiteit en die Lier autoluwer en aangenamer om te wonen en te leven kunnen maken.

N-VA was niet aanwezig op de voorstelling van het plan en er vond nog geen gesprek plaats met Lier Woonplezier. Ook de geplande discussie op de Lierse mobiliteitsraad binnen enkele weken, weerhield N-VA er niet van om in de Gazet van Antwerpen al kipkap te maken van het hele plan.

Het is nog maar eens duidelijk dat N-VA niks moet weten van burgerparticipatie in onze stad. De partij zou echter net blij moeten zijn met burgers die de moeite nemen experts te raadplegen en andere steden en gemeenten te consulteren. Lierenaars en Hooiktenaren die de handen uit de mouwen steken om hun stad nog mooier te maken, dat zou men moeten toejuichen. Kortom, hier ligt een degelijk onderzoek voor dat het verdient om ernstig genomen te worden.

Het lijkt alsof N-VA gevangen zit in het eigen, starre gelijk. De oogkleppen zijn zo hardnekkig dat voorstellen van burgers geen kans krijgen. Het is nochtans perfect mogelijk het niet met alle elementen van het plan eens te zijn en het tóch ernstig te nemen. Ook de standpunten van de adviesraden, de enige plek waar het stadsbestuur nog in overleg gaat met burgers, worden trouwens vaak onder de mat geveegd. Zelfs met de verkozen lokale vertegenwoordigers ontloopt N-VA het debat: de Lierse gemeenteraad wordt onder deze bewindsploeg herleid tot een lege doos.

In tegenstelling tot N-VA zien de oppositiepartijen Groen, CD&V, Lier&Ko en sp.a meer kansen dan valkuilen in dit plan. Maar het is in de eerste plaats noodzakelijk om hier met de Lierenaars en Hooiktenaars over te praten en te luisteren naar hoe zij het zien. Het plan meteen naar de prullenbak verwijzen zoals N-VA doet is niet constructief en toont een bestuursstijl van de jaren stillekes. De vier partijen zijn dan ook benieuwd naar de evaluatie die de Lierse mobiliteitsraad maakt van het plan en welk draagvlak er mogelijk voor kan zijn.

Katrien Vanhove – voorzitter en fractieleider Groen
Koen Breugelmans – fractieleider CD&V
Jan Hermans – fractieleider Lier&Ko
Freddy Callaerts – fractieleider sp.a

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: